Гледай
на живо

Борисов и Заев се поклониха на гроба на Свети Кирил

„Да празнуваме заедно, вместо да се караме“

Борисов и Заев се поклониха на гроба на Свети Кирил „Да празнуваме заедно, вместо да се караме“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към... thumbnail text

„Да празнуваме заедно, вместо да се караме“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Заев.  министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев са на посещение в Рим. За първи път на традиционното поклонение на гроба на свети Кирил се поклониха заедно министър-председателите Борисов и Заев.

Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний. 

„В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница“, заяви след службата българският духовник. Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които присъстваха на службата.
 

Премиерът Бойко Борисов в петък ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В състава на официалната делегация са включени представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата.

„Сан Клементе“ е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на Св. Константин-Кирил Философ. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.