Гледай
на живо

Борисов начело на българската делегация в ООН

Очаква се премиерът да произнесе реч в рамките на форума

Борисов начело на българската делегация в ООН Българският премиер Бойко Боросов ще бъде начело на делегацията ни, която ще присъства на 73-та сеси... thumbnail text
Българският премиер Бойко Боросов ще бъде начело на делегацията ни, която ще присъства на 73-та сесия на ООН в Ню Йорк, която ще се проведе между 23-ти и 29-ти септември. Това беше официално потвърдено от правителствената пресслужба.
 
Припомняме, че въпросът за това дали президентът Радив или премиерът Борисов ще представя страната ни именно на този висок форум се превърна в пореден повод за обтягане на отношенията между институциите в страната. В крайна сметка от външно министерство прецениха, че именно на  Борисов, който от години не е имал възможността да присъства на събранието на ООН се пада да води делегацията ни. На последните  няколко срещи на организацията България беше представяна от президентите си- съответно Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев.
 
В рамките на визитата си  в САЩ, тази година Борисов ще участва в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп, на която страната ни е съдомакин. Очаква се още премиерът ни да участва на срещата на върха на мира „Нелсън Мандела“ и да произнесе реч. Целта на срещата е международната общност да препотвърди  ангажимента си към глобалния мир.
 
По време на посещението си в Ню Йорк българският министър-председател ще се срещне и ръководители на държави-членки на Организацията на обединените нации.