София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Не е нужно да се купуват нови хеликоптери

Те могат да останат изцяло за "Бърза помощ"

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Направихме преглед на хеликоптерите. Имаме маса хеликоптери, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Той добви, че тези хеликоптери може да останат изцяло за "Бърза помощ". Друга част от тях ще се преобразуват за горски пожари.

"Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов уточни, че предстои да се направи анализ колко ще струва ремонта на наличните хеликоптери.

В началото на днешното заседание отново беше коментирана темата за бъдещето на парк "Пирин". "По-зелено от нашето правителство няма", подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че единственото, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк Пирин, е само спортна инфраструктура. 

"Ще забраним движението на автомобили нагоре над Банско, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета", коментира премиерът.

Бойко Борисов бе категоричен, че позицията на правителството е изцяло свързана с околната среда.