София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов обеща подкрепа на Турция за ЕС

България иска добри отношения и с християнския, и мюсюлманския свят

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

България е малка страна, но ако може да помогне за възстановяването на диалога между Турция и Европейския съюз ще направи всичко необходимо за това. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на церемонията по откриването на обновената църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Той допълни, че Турция е важна за ЕС, защото е неговият най-голям съсед и страната с най-голяма армия в Европа. Според Борисов подобряването на отношенията може да мине през сключване на конкретни договори по конкретни теми.

"България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Виждаме, че в момента има тероризъм навсякъде и се бием навсякъде – мюсюлмани срещу християни, християни срещу християни, мюсюлмани срещу мюсюлмани. Но само заедно можем да преборим тероризма, това може да стане само при пълен обмен на информация", каза още българският премиер.

Преди церемонията днес Борисов разговаря със своя турски колега Бинали Йълдъръм и с президента Ердоган.