София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът отмени поскъпването на бездимните цигари

Бесен е на патриотите - щял да взима парите за акциз от тях

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов  призова за оттегляне на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, с който се налага акциз върху бездимните цигари.

По думите му единствената цел на законопроекта е била да се повиши събираемостта в държавата и бездимните цигари да бъдат равнопоставени на обикновените, подложени на акциз.

„Бездимните цигари са също така вредни, както обикновените. Разпоредих на Цветан Цветанов да изтеглят законопроекта в този вид, да седнат да обсъдят с производителя – бездимните цигари да се облагат със същия акциз както в другите държави от ЕС“, коментира Борисов.

Той е бесен на патриотите и определи поведението им като „зверски популизъм“. Премиерът разкритикува позицията на парламентарните групи, които се противопоставят на мярката, предупреждавайки, че ако не се наложи акциз ще се образува загуба за бюджета.

Решението му за оттегляне на законопроекта дойде след обвинения в лобизъм и разнобой в управляващата коалиция.

„Правиме този подарък, подаряваме тези пари. Бедна България! Патриотите като дойдат сега за бюджета, ще им извадя тези пари, за които говоря. Но аз няма повече, председателството свърши, да оставам ГЕРБ да става тупан на всеки, който сутрин няма работа и излезе да се изказва по нас. Стисках зъби достатъчно. Като не ги събираме тези пари, значи ги дотираме тези чужди компании, които патриотите ги подкрепят, сега и аз ги подкрепям вече”, обяви Борисов.

Новият законопроект, внесен от ГЕРБ, планираше драстичен скок на цената на бездимните цигари с вдигането на акциза им от октомври.

ГЕРБ и НФСБ бяха „за“ тази стъпка, която щеше да донесе в бюджета до края на годината около 15 млн. лв. повече приходи. Против са БСП и ВМРО, според които идеята се прокарва прибързано и лобистки. В групата на "Атака" нямат мнение като щели да го съставят след като прочетат достатъчно изследвания за вредата на новия тип тютюнев продукт. ДПС и „Воля“ също не са решили как да гласуват.