София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов се среща колеги от Балканите в Солун

Започва четиристранна среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов заминава на двудневно посещение в Гърция и Босна и Херцеговина. 

В Солун ще се проведе четвъртата четиристранна среща на премиерите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия.

В рамките на срещата, с премиерите на Гърция и на Румъния Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и с президента на Сърбия Александър Вучич, Борисов ще обсъди ускоряването на реализацията на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на държавите в региона. Тема на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност.

В рамките на събитието среща ще проведат и министрите на транспорта на четирите страни, които ще дискутират миграционни и бежански въпроси. 

Съветът за сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Сърбия бе създаден с цел да съдейства за развитието на инфраструктурата на Балканите.

На 5 юли в Сараево министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. В рамките на посещението му, премиерът Борисов ще бъде награден с „Златен плакет – Европейска личност на годината“, давана от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Призът се дава на премиера Борисов за личното му ангажиране за икономическото сътрудничество в региона.