София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов щял да си спомни думите на Заев в подходящ момент

Премиерът с позиция за поредната македонска провокация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 
Премиерът Бойко Борисов отвърна на провокацията на македонския си колега Зоран Заев, направена преди дни в интервю за македонската телевизия 1тв. На 4 август, буквално часове след като двамата – Борисов и Заев – присъстваха рамо до рамо в Благоевград на честванията на Илинденско- Преображенското въстание, Зоран Заев заяви в телевизионен ефир, че въстанието е македонско. Ето точно какво каза заев:
"Аз съм политик, който винаги внимава за изявите, които не са в услуга на нашата Македония. Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев“.
Тези думи взривиха общественото мнение в България –както на историците, така и на голяма част от политиците и обикновените граждани. Днес, четири дни по-късно Бойко Борисов представи позиция по повод скандалните изявления.
 
По казуса взе отношение вчера външният ни  министър Екатерина Захариева.Тя обаче не представи държавната позиция или дори своето мнение на  опитите за преиначаване на българската история, а по-скоро отправи критики към Корнелия Нинова. Припомням, че преди ден, лидерът на БСП призова: „премиерът да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България". В социалните мрежи Нинова написа още, че разбира сложната вътрешнополитическа ситуация в Македония и деликатните баланси, но призова те да не се решават за сметка на България и да не се поставят на изпитание крехките основи на добросъседството, градени с труд и надежда през последната година.