София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британският парламент прие закона за напускане на ЕС

Очаква се одобрението на кралицата

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британските депутати одобриха законопроекта, който позволява на правителството да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизането на Великобритания от ЕС. Долната камара отхвърли две предложения на Камарата на лордовете, едно от които правителството да публикува предложения за гарантиране на правата на европейските граждани преди механизмът по напускането от ЕС да бъде активиран.

Министърът на въпросите, свързани с напускането Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания ще постигне „гладко“ споразумение със страните членки на ЕС относно единия милион британци живеещи в тях и 3,2-та милиона европейски граждани живеещи във Великобритания.

Очаква се кралица Елизабет II да одобри закона, което вероятно ще стане във вторник.

„Парламентът днес подкрепи правителството в намерението му да се заеме с работата по напускането на ЕС и договарянето на положително ново партньорство с оставащите му страни членки“, заяви Дейвис. „Ние сме на прага на най-важните преговори за нашата страна за последното поколение“, добави той. „Имаме план да изградим Глобална Великобритания и да се възползваме от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. Ние ще започнем процедурата по чл. 50 от Договора за ЕС до край на този месец както бе планирано и ще постигнем резултати, които ще работят в интерес на цяла Великобритания“,  заяви Дейвис.