София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП няма да получи комплекс „Бузлуджа“

Нинова заяви, че държавата не спазва ангажиментите си

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП няма да получи на този етап комплекса "Бузлуджа". Това стана ясно след среща на лидера на социалистите Корнелия Нинова с регионалния министър Николай Нанков. По думите му през 2011 г. има решение на Министерски съвет по казуса с "Бузлуджа". „От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той съобщи, че с ръководството на БСП са обсъждали други варианти, като отдаване на паметника под наем и закупуването му чрез тържна процедура. „Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години“, посочи Нанков. Според него има воля за прехвърляне на паметника на партията, но в момента законът ограничава от към възможностите. 
 
Лидерът на БСП заяви, че държавата не спазва ангажимента си да предостави имота на социалистите безвъзмездно. „Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане“, посочи Нинова. По думите ѝ много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този. „Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме“, каза тя. "Сега обаче явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което супер лицемерно", обясни Нинова. Нинова съобщи, че от МРРБ са предложили на БСП много варианти за възмездно предоставяне, като отдаване под наем или продажба след търг.