Гледай
на живо

БСП: Отговорността за оставката на Султанка Петрова е на премиера

Иван Иванов обясни защо БСП иска оставката на зам.-министъра

„Искаме оставката на зам. -социалния министър Султанка Петрова заради случилата се човешка трагедия с  охранителя на новата сграда на Народното събрание. Някой трябва да понесе отговорност. Няма как да пренебрегнем конфликта на интереси - връзката между охранителната фирма и г-жа Петрова. Отговорност за назначенията в управляващата коалиция носи министър-председателят.” Това каза пред БТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов. Той напомни думите на Обединените патриоти, които бяха казали, че ще се борят срещу „калинките” във властта, „а тук имаме емблематичен случай“, посочи Ивано и допълни: „Това е представителна извадка за начина, по който се управлява държавата. Отговорността за това е на премиера, който определя заместниците на своите министри”.

По думите му случаят ще се гледа от Главна инспекция по труда, но тъй като Петрова е зам.-социален министър, не изключи да се повлие на разследването. „В една от най-охраняваните сгради в България – Народното събрание, охраната се извършва от представители на МВР и Национална служба охрана, кому е нужно да бъде наемана частна охранителна фирма, какво точно пази и поставят ли се под съмнение действията на МВР и НСО?”, попита народният представител. Иван Иванов добави, че от „Обединени патриоти” трябва да изтеглят своя зам.-министър, за да не пада върху тях петно.

По повод българското европредседателство, Иванов припомни, че оценката на БСП по отношение на техническата част е добра, но резултатът не е видим.