София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП поиска оставката на Борисов

Левицата: Премиерът да настоява за обезщетение за бежанците от Тракия

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

БСП ще представи своята визия за България на голямо национално съвещание, в което ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешното заседание на Националния съвет на политическата сила председателят на БСП Корнелия Нинова. Очаква се форума да се проведе през май.

По време на Националния съвет беше приета и декларация за "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи, което да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво". От БСП настояват премиерът Бойко Борисов да повдигне въпроса за тракийските бежанци на срещата във Варна утре, на която турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с лидерите на Европейския съюз.

Преди началото на заседанието зам.-председателят на парламентарната група на партията Антон Кутев заяви, че се налагат "предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите". Според него левицата е единствената политическа сила, която има интерес от предсрочен вот.

Той коментира и сделката за ЧЕЗ, която заплашвала да свали от власт премиера Бойко Борисов. Кутев е на мнение, че министър-председателят трябва да се оттегли от поста си, ако не е знаел за продажбата на българския бизнес на чешкото дружество. Според депутата Борисов със сигурност е бил запознат с детайли по сделката.