София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България чака на жълт светофар

Добра макроикономика, проблеми в социалната сфера

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

През 2017-та година страната ни изчаква на жълт светофар, когато говорим за потреблението на населението, нивата на доходите и средствата, изразходвани за образование, здравеопазване и други социални дейности, това стана ясно от дискусията, по време на която се представи доклада България в рамките на Европейския семестър, включващ изминалите шест месеца. Това е и причината, поради която все повече млади хората избират да подредят живота си навън, сочат заключенията на доклада.
 
По време на дискусията беше направена и ретроспекция на препоръките, давани на страната ни от 2014-та година насам и изминатият път. Пътят може и да е дълъг, но скоростта изглежда сходна- страната ни или е спряла на червен светофар или се готви да тръгне, но все още чака на жълт, категорични са от Комисията, а проблемът изглежда  лесен  за дефиниране и сложен за преодоляване.
 
Добри новини все пак има: страната ни е стабилна по отношение на макпоикономическите показатели, също така и банковата система у нас изглежда надеждна,видянапрез общата европейската призма.
Част от препоръките звучат до болка познато- преодоляване на дисбалансите по отношение на състоянието на пазара на труда, подобряване събираемостта на данъците, политики в посока на заетостта н а младите хора, които нита учат, нито работят и изравняване процентите на заетите мъже и жени в различните сектори. Дали и кога  това това ще ще случи и светофарът пред нас ще светне в зелено предстои да видим.