София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България е на първо място по брои катастрофи

Младен Маринов откри конференция за пътната безопасност

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Страната ни е на последно място в Европейския съюз, когато говорим за брой на ранени или загинали вследствие на катастрофи, това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на провела се днес в София конференция, посветена на пътната безопасност.
 
Младенов посочи още, че по данни на Световната здравна организация всяка година около 1 200 000 души загиват при пътни произшествия в света, а цената за справяне с последиците достига милиарди долари. Той подчерта и , че ако не се приемат спешни мерки, до 2030 година смъртните случаи, свързани с инциденти на пътя, ще са петата основна причина за смъртност в света.
 
Министърът посочи още, че войната на пътя засяга изключително тежко и най-малките- децата.
 
Младенов  беше категоричен, че въпреки, че няма бързи решения на подобен род проблеми, правителството е приело, че безопасността по пътя  за него ключов  приоритет и ще бъдат положени всички усилия, за да бъдат те разрешeни.