София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИЯ Е ПОЖЕЛАЛА ВОЕННАТА ТЕХНИКА НА НАТО

НЯМА НЕПОСРЕДСТВЕНА ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА НА СТРАНАТА

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска“ заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за БНР.

Според него решението за разполагане на тежка военна техника у нас е взето на двустранна основа, чрез споразумение, а целта е машините да участват във военни учения. Той поясни, че причината за предислоцирането на военната техника в Европа е улесняването на ученията, тъй като превозването й през Атлантическия океан за всяка тренировка е скъпо и неефективно.

Пояснението на Столтенберг идва на фона на противоречивите изказвания на министъра на отбраната на САЩ Аш Картър, който заяви, че на територията на Латвия, Литва, Естония, Румъния, България и Полша ще бъде разположена тежка военна техника на САЩ. По-късно българското становище дойде от министъра на външните работи Даниел Митов, който обясни, че техниката не е за постоянно у нас, а е предназначена за временни учения.
Столтенберг отбеляза още, че живеем в променена и по-опасна среда на сигурност, поради заплахата от Ислямска държава, насилието в Ирак, Близкия Изток и Северна Африка, което подбуди организирането на терористични атаки в редица европейски страни.
Въпреки това, няма непосредствена заплаха за нито една страна-членка на НАТО, категорично заяви Столтенберг.
Относно ситуацията в Гърция, генералният секретар на НАТО изрази уверението си, че въпреки сегашната криза, Атина ще продължи да бъде надежден съюзник на Алианса.