Гледай
на живо

България е с показател за риск от бедност 49%

Днес е Световният ден за изкореняване на бедността

 

Международният ден за изкореняване на бедността се отбелязва от 1993 г. на 17 октомври по инициатива на бившия генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр и на френската благотворителна организация "АТД - Кар Монд", одобрена с резолюция 47/196 на Общото събрание на ООН от 22 декември 1992 г.  На 17 октомври 1987 година е подписана и Всеобщата декларация за правата на човека.

 

Бедността остава сериозен проблем в световен мащаб, а справянето с нея е приоритет номер 1 на правителства и организации.

 

С обявяването на 17 октомври за Международен ден за изкореняване на бедността ООН призова всички държави да насочат усилията си към справяне с проблема.

 

В доклад на Европейския парламент се предлага равнището на минималните доходи в ЕС да се фиксира на 60% от нивото на средните доходи в същата страна. По данни на Евростат, България е с показател за риск от бедност 49% при среден показател 24% за ЕС.

 

Почти два пъти се е увеличил броя на регистрираните бездомни хора в България през последните три години. Последното изследване на Националния статистически институт от 2015 година показва, че 25,4% от децата на възраст 0-17 години в страната ни са изложени на риск от бедност.