Гледай
на живо

България и Румъния се договориха по отношение на енергетиката

От румънска страна е проявен интерес за доставка на природен газ

Възможност за подписване на споразумение за предоставяне на взаимна аварийна помощ за обезпечаване на енергийните им системи, обсъждат българският и румънският електроенергиен оператор.
За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и румънският й колега Тома-Флорин Петку. Предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на Европейския съюз, съвместното сътрудничество в областта на електроенергийния и газовия сектор бяха сред темите, обсъдени днес по време на провелото се шесто заседание на съвместната работна група в сферата на енергетиката между България и Румъния.
„Енергийното сътрудничество между страните ни е на много добро равнище, както в сферата на природния газ, така и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е сред основните приоритети на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управленската програма на настоящето българско правителство“, каза министър Петкова по време на срещата. Българският и румънският енергиен министър бяха категорични, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора България-Румъния страните са дали отличен пример за изпълнение целите на Европейския енергиен съюз.
В рамките на българо-румънската работна сесия бе обменена информация и по отношение напредъка в офшорното проучване на нефт и природен газ в Черно море. От румънска страна бе проявен интерес за доставка на количества природен газ от местен добив в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.