София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България и Румъния строят резервен газопровод под Дунав

Връзката трябва да даде сигурност на доставките

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

България и Румъния ще построят резервен газопровод под Дунав, съобщи държавната газопреносна компания "Булгартрансгаз".

Вчера българското дружество и румънския му партньор "Трансгаз" са подписали допълнение към подписания през април договор за строителството на основната тръба.

Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение с водещ партньор "INSPET" АД и дружеството "HABAU PPS Pipeline Systems" OOД.

Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България - Румъния е планирано да приключи за 214 дни, считано от откриването на строителната площадка. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

"Хабау" е изпълнител и на основната газова връзка, която се очаква да заработи в средата на лятото. Тя трябваше да е готова още през 2013 г., но технически проблем под реката забави реализацията.

Активната работа за изграждане на интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и разработването на местния добив на природен газ ще осигурят енергийна сигурност на доставките в страната, се посочва в съобщението на "Булгартрансгаз".