София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България на протест

Жителите на над 50 града в цялата страна излизат на улицата

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жителите на над 50 града в цялата страна излизат днес на протест. Началният  час за уличното недоволство  навсякъде е между 11 и 11:30 часа. Единствено в София се очаква проявата да започне в 14 ч. на площад княз „Александър I Батенберг”.  Предвиждат се блокади на магистрали, главни пътища и гранични пунктове.
 
Недоволството е предизвикано от увеличението на данъците върху старите автомобили, цените на храните, на гражданската отговорност и поскъпването на горивата.
 
 Очаква се да бъдат затворени участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус",  както и главни пътища и гранични пунктове.
 
В Пазарджик протестиращите ще се съберат в 9 часа на паркинга на парк "Стадиона". В рамките на един час те ще протестират на място не само срещу високите цени на горивата, но и срещу ниските доходи на българите. В 10.00 часа автоколоната ще потегли към Пловдив, където участниците ще се включат към организираното от 11.00 часа автошествие там под наслов "Съединението прави силата". 
 
В Пловдив автомобилното шествие ще бъде и в подкрепа на майките на деца с увреждания. 
 
В Сливен недоволството ще започне в 11.00 часа от "Дамарски мост".
В Ямбол в същия час към протестиращите се очаква да се присъединят и таксиметрови шофьори.
 
В Русе недоволните излизат на улицата в 11.00 часа. 
 
В Габрово ще се съберат пред спортната зала в града в 12.00 часа.
 
В Благоевград автошествието ще премине през града, а след това протестиращите ще блокират главен път Е-79 след тунел "Железница".
 
От 14.00 часа започва протестът в Кюстендил. Там шествието ще премине под наслов "Не на безобразията в България".
 
Във Враца се организира автошествие под наслов "Смяна на системата". Протестът е срещу нарастващите цени на горивата, тока, парното, водата и стоките от първа необходимост. Колоната от автомобили ще тръгне от центъра на града и ще премине по важни главни улици.
 
Очаква се протестът да завърши към 15 ч. с блокада на международния път Е-79 на изхода на Враца по посока към Мездра.
 
На пореден протест срещу високите цени на горивата се събират и в Бургас. Шествието ще започне в 11.00 ч. и ще тръгне от паркинга на търговския обект на изхода от града към автомагистрала "Тракия".
 
В София в 14:00 се организира пешеходно шествие, като то ще премине от площад "Батенберг" до паметника на Васил Левски.
 
Протест срещу високите цени на горивата ще се проведе в Стара Загора днес от 11.00 часа. Жителите на града ще се придвижат с автомобилите си до паркинга на езеро Загорка, откъдето ще тръгнат пеша по пътя за Казанлък. Ще затворят двете платна за движение, а когато стигнат възела на Околовръстния път, ще се върнат обратно до паркинга на езерото.