София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българин, живеещ извън страната ни, е подавал сигналите за бомби

Тече операция по залавянето му

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В ход е операция по залавянето на мъжа подавал фалшивите сигнали за бомби в София. Той е български гражданин, който живее извън България, съобщи на брифинг старши комисар Ивайло Иванов. „Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане. Той много такива сигнали е подавал - освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за Европейската комисия. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС“, обясни Иванов и допълни, че мъжът има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол.

Той посочи, че в България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо по Наказателния кодекс и по Закона за тел. 112, като за него се предвижда глоба от 10 000 до 20 000 лева, включително и затвор, обясни Ивайло Иванов.

Припомняме, че преди два дни полицията блокира и двата терминала на летище „София“, поради получени през „Гранична полиция” сигнали за поставени взривни устройства.  След проверка на службите стана ясно, че взривно устройство няма.

Вчера вечерта, около 17.00 часа,  бе подаден сигнал за бомба  в НДК. Сградата бе проверена, а хората не бяха евакуирани.