София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българите недоволни от пътища и проблема с ромите

Искат държавна стратегия за циганските гета

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Над 80% от българите са на мнение, че придвижването в големите градове става все по-голям проблем. Мнозинството от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят. Това са част от изводите от бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души между 24 и 26 януари.

От скорошните теми в текущата национална политика най-радушно са възприети социалните послания и критиката срещу ромите.

Въпроси като качеството на ремонтите в населените места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха, например, разделят обществото. Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични. Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога.

71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране.

 

44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни, а останалите се колебаят. Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% - не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения.

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. Останалите се колебаят. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Когато стане дума за общонационалната политика от последните седмици, 70%, например, подкрепят действията на Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока - 85% смятат, че е нужна стратегията за решаване на проблемите с циганските гета. 12% пък са на обратното мнение.

Темата с българските превозвачи пък се е превърнала в надпартиен въпрос и Борисов печели червена точка с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации – в полза на бизнеса на българските фирми. 17% са против отлагането на Закона за горивата , а останалите се колебаят.

Мнозинство (59%) подкрепя и критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни.

Всички тези теми засягат чувството на справедливост сред обществото – българите очевидно не приемат, когато се вижда пренебрегване на правилата, отбелязват от „Галъп Интернешънъл“.