София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българите одобряват работата на президента и омбудсмана

Проучване на „Тренд“ показва нагласата на българите

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова изравнява президента Румен Радев в положителните оценки за работата си. Най-висока оценка за работата си получават Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова, сочи социологическо проучване на изследователски център „Тренд", проведено в началото на февруари. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

Оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването през януари. Положителните оценки за президента (63%) и омбудсмана (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата ѝ. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%).
„Тренд" не отчита сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията през декември и януари. ГЕРБ (20,7%) запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП (18,2). След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).