София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев

Заради АЕЦ „Белене“

8 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев. Искането за снемане на имунитета му е внесено в понеделник в Народното събрание, съобщават от държавното обвинение.

Поводът отново е АЕЦ "Белене" и действия на Добрев в качеството му на енергиен министър в първия кабинет "Борисов".

Цацаров прави искането си въз основа на сърбани от Софийската градска прокуратура доказателства за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление - умишлена безстопанственост. В резултат на това е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро.

От държавното обвинение подчертават, че деянието е извършено умишлено и са последвали значителни щети. Прокурорите квалифицират случая като особено тежък.

Преди седмица прокуратурата повдигна обвинения на двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка. От нея е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро. Договорът бил за неизгодна продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" на "Атомстройекспорт" през 2007 година.

Два дни по-късно заради същата неизгодна сделка бяха повдигнати обвинения на бившия министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев Петър Димитров.

От съобщението на прокуратурата до медиите става ясно, че доказателствата от разследването сочат, че през 2004 г. НЕК е провела процедура за избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене". Бил избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" /Парсънс/.

В резултат на това на 31 януари 2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. С него възложената работа се разделяла на две фази: Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта" и Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта".

На 28 март 2012 г. Министерският съвет решава да се прекрати изграждането на ядрената централа на площадката "Белене". Ден по-късно решението е потвърдено и от парламента.

От прокуратурата уточняват, че въпреки решенията за спиране на строежа, договорът с „Парсънс Иендси Юръп Лимитед" от 31 януари 2005 г. не е бил прекратен. Поради тази причина НЕК е продължила да плаща по този договор. Така сумата, която е изплатена на „Парсънс“ след 28 март 2012 г. е в размер на 4 561 697, 27 евро.