София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Царските конюшни ще бъдат напълно възстановени

Собствениците на подобни сгради ще получават бонуси за опазването им

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Предстои сградата на Царските конюшни да бъде възстановена в автентичния й вид. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред Нова телевизия.

От пожара са засегнати покривът и гредоредът между първия и втория етаж на бившите царски конюшни. Предстои комисия, назначена от столичния кмет Йорданка Фандъкова, да оцени  щетите по сградата и тя ще бъде възстановена.

„Ако собственикът откаже, има вариант общината да я възстанови и след това да си търси парите по служебен път“, обясни Здравков.

По думите му, винаги има съмнения, че подобни палежи са умишлени, но ако тези сгради изгорят, това няма да помогне на собствениците да строят, защото в едно проектиране водещ  е градоустройственият план. „Този план през 2015-а година е защитил терена“, каза още главният архитект.

Според него е необходимо собствениците на сгради, паметници на културата,  да получават бонуси, за да имат стимул да ги пазят. ,,Повечето от тези сгради са изградени в историческия център и новите им собственици би трябвало да запазят техния автентичен облик, но както виждаме вместо това ги оставят в безстопанствено положение'', посочи Здравков и допълни, че се подготвя законопроект в тази посока.

Припомняме, че пожарът пламна в неделя сутринта. В продължение на няколко часа 8 пожарни автомобила и 30 пожарникари се бореха с огъня.

Няма пострадали хора, нито сериозно засегнати съседни сгради.