София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Центърът „Ричардсън“: Василев развали плановете на мафията и си плаща

Връщат се комунистическите времена, пише в изявление на фондацията

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Делото на Цветан Василев връща мрачната традиция от комунистическите времена в една фасадна демокрация, в която рецидивират систематичните злоупотреби с държавна власт. Това пише в съобщение до медиите на американския център „Ричардсън“ на бившия американски постоянен представител в ООН и бивш министър на енергетиката Бил Ричардсън.

Центърът на Ричардсън се ангажира със защитата на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ и евентуалното задействане на закона „Магнитски“ в казуса на банкера.

В изявлението на Ричардсън, който е бил и губернатор на Ню Мексико, се казва още, че Василев е жертва на заговор между главния прокурор, влиятелен депутат от ДПС и същевременно медиен магнат.

Според изявлението БНБ е отказала да помогне на КТБ, а контролът върху банката е поет от политически протежирани кръгове.

В публикацията пише още, че бизнесът на Цветан Василев е бил съсипан заради заради намесата му в плана на мафията да дестабилизира и си осигури контрола над финансовата система на страната и правителството.

В страна, отдавна известна с повсеместна корупция, слуховете, а не доказаните криминални обвинения, са достатъчно основание да бъде изградена грабителска схема, се казва още в изявлението на центъра „Ричардсън“.