Гледай
на живо

Чаша червено вино - равна на час във фитнеса

Червеното вино предпазва мозъка от стареене и от рак на дебелото черво

Червеното вино е много полезно за здравето и изпиването само на една чаша има същия ефект, като тренировка във фитнеса. До този извод стигат канадски учени от университета в Алберта. Те са проучили въздействието на съдържащата се в тази напитка естествена съставка ресвератрол. Тествана върху мишки, тя подобрява физическата им кондиция на всички нива. Според автора на проучването Джейсън Дайк, ресвератролът показва сходни резултати с усилена тренировка.

Умерената консумация на червено вино може да помогне на хората, които искат да посещават фитнеса, но поради някакви увреждания не могат да го сторят. Ресвератролът може успешно да имитира физическите упражнения и да бъде прибавен към ограничените движения, които тези хора могат да извършват. Умерената консумация на червено вино заздравява сърцето, мускулите и костите.

За жалост напитката не може да извая снажния ни силует, както тренировките, заради високите си калории. 250 милилитрова чаша червено сдържа 215 калории, затова Дайк предупреждава: "Ако обаче смятате, че ще седите на задните си части, ще се наливате с вино и ще развиете коремни плочки, не сте познали. За целта е необходимо да се посещава залата за фитнес, а повече от една чаша вино на ден може да Ви докара някой и друг излишен килограм",

Червеното вино също така е полезно за избягване на кръвни съсиреци, то забавя стареенето на мозъка, предпазва от рак на дебелото черво и от диабет тип 2.