София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Честваме Международния ден на мира

Празникът е основан от ООН през 1981 година

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Учредявайки Деня на мира през 1981 г. , Генералната асамблея на Организацията на обединените нации предвижда в своята резолюция A / RES / 36/67 (PDF, 104K), че той трябва да съвпада с деня на откриването на редовната сесия през септември всяка година. През 2001г. Общото събрание единодушно приема резолюция A / RES / 55/282 (PDF, 121K), в която е решено Денят на мира да бъде отбелязван на 21 септември като ден на ненасилие и прекратяване на огъня.
Организацията на обединените нации работи за преодоляване на първопричините за конфликтите в широк кръг от области, включително в областта на намаляването на бедността, превенция на ХИВ / СПИН, хуманитарна помощ, правата на човека, развитието на международните споразумения и други международни актове, действия в полза свят, предоставяйки избирателна помощ, подкрепа за демократизацията, превантивната дипломация и икономическо и социално развитие.
Днес ООН, правителствени и неправителствени агенции и организации на гражданското общество и религиозни групи по света провеждат многжество дейности за насърчаване на идеалите за мира и ненасилието.
21 септември, Международният ден на мира е напомняне за всички хора по света колко са важни помирението, разбирането, зачитането на правата на човека и свободата на избор.