Гледай
на живо

Честваме рождението на Киното

За изобретатели на киното се считат братя Люмиер

На 28 декември 1895 в парижкото Гранд Кафе на булевард дез Капуцин френските предприемачи и изобретатели братя Люмиер организират първото по рода си търговско публично гледане на кратки филми. Човечеството навлиза в ерата на кино.
Изобретателят на техниката, наречена "филм" е Луи Люмиер, собственик на семейна фабрика. Неговият проект е частично финансиран от по-големия брат Огюст, а след създаването на апарата за снимане, двамата братя са активно ангажирани със създаването на първите филми.
Първият публичен показ се провежда в Париж на 22 март, 1895 г., но за рожден ден на филма се счита 28 декември, когато в Гранд Кафе на булевард дез Капуцин за първи път са получени приходи от прожекциите. Сред тях са: документалничт филм "Пристигането на влака на гара Ла Сьота"и още няколко продукции.
Широкото медийно отразяване води до факта, че през 1895 Люмиер започват да получават предложения за провеждане на сесии в други градове и страни. За да се справят с нарастващия обем на поръчки, те прибягват концесии, при които клиентите вземат под наем проектори, а представители на компанията Люмиер ги монтират и провеждат срещи за прехвърляне на 60% от приходите. Новата технология завладява света - през първата половина на 1896 се провежда показ в Лондон, Рим, Кьолн, Женева, Мадрид, Санкт Петербург и Ню Йорк, през септември - в Мелбърн, а през януари 1897 – достигат и в Япония.