София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чуждестрании медии са били обект на подслушване от шпионска агенция

Телефоните и имейлите на журналисти са били следени непрекъснато

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Шпиони са проучвали работатата на журналисти от чужди медии. От списание "Spiegel" заявяват, че сред тях са журналисти от "Ню Йорк таймс", Би Би Си и Ройтерс.
 
От списанието съобщават, че от 1999 година насам са подслушвани телефоните на най-малко 50 души, работещи в сферата на медиите. Част от имейлите им също са били достъпни за шпионската агенция. От "Spiegel" уточняват, че нямат информация колко време е продължавало подслушването, но вероятно на този етап не е активно. 
 
От Би Би Си изразиха своето разочарование по случая. Според тях журналистите трябва да работят свободно и при пълна защита на своите източници. 
 
В списъка е и номер на в. "Ню Йорк таймс" в Афганистан, както и мобилни и сателитни телефони на Ройтерс в Афганистан, Пакистан и Нигерия, посочва списанието. Документите, които са открити, са непълни и се предполага, че е имало още медии под прицел.
 
През есента на 2013 г. беше разкрита информация за подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел от американското разузнаване, което доведе до силно напрежение между Берлин и Вашингтон.