София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ципрас и Заев се разбрали за името на Македония

Това обяви премиерът на западната ни съседка

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Надявам се да разрешим спора за името на Македония преди срещата на Европейския съюз през юни”. Това заяви министър-председателят на западната ни съседка Зоран Заев след разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас.
 
Той допълни още, че  на  днешната среща с гръцкия премиер  Ципрас са отбелязали прогреса, който са постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името.
 
Македонският премиер обясни още, че са били разгледани няколко опции, една от които е била приемлива и за двете страни. На този етап обаче Заев предпочети да не споделя компромисния вариянт за име, докато той не бъде обсъден с останалите политици в двете държави. „От днес приятелството между Република Македония и Гърция е по-силно. Ние ще решим спора в интерес на гражданите на нашите две страни.“, каза още Заев.
 
Казусът е бил обсъден и с френският президент Еманюел Макрон, както  и с германския канцлер Ангела Меркел.
„Те признаха лидерството, което Македония демонстрира, и обещаха помощ за засилването на връзките между нас и ЕС.“, заяви още македонският министър-председател.
 
Подкрепа  са обещали също така и  премиерите на Холандия, Швеция и Естония, с които Заев е разговарял.