София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Данните на 500 млн. клиенти на интернет портала “Yahoo” са били откраднати

Престъплението е извършено преди две години, но е разкрито този август

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Данните на близо 500 милиона клиенти на интернет портала “Yahoo” са били откраднати преди повече от две години. Извършеното престъпление е разкрито едва този август, съобщава БНР.

Предполага се, че са откраднати имена, е-мейл адреси, телефонни номера, рождени дати, както и тайни въпроси и отговори на потребителите.

В началото на август потребител с прякор „Мир“ се регистрира в известен в хакерските среди сайт на черно и се опитва да продаде лични данни и пароли на потребители регистрирани в “Yahoo”.

От компанията смятат, че хакерът е бил спонсориран от чужда държава. Според специалистите притесненията идват в голяма степен от това, че повече от 50 процента от интернет потребителите използват една и съща парола в различните сайтове.

Според представители на “Yahoo” хакерът не е достигнал до банкова информация. Специалистите съветват потребителите да бъдат внимателни и да не отварят непознати адреси или препратки. За тези, които не са променяли паролата си от 2014 година насам, се препоръчва да го направят. От “Yahoo” заявяват още, че се опитват да осъществят контакт с хората, от които предполагат, че е била взета лична информация.

Разследването на ФБР продължава.