София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Депутатите оставиха партийната субсидия от 11 лева на глас

ГЕРБ и БСП гласуваха заедно да не се променя

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС депутатите запазиха размера на партийните субсидии. Той остава 11 лева на всеки получен на парламентарни избори глас. Това стана при гласуването на второ четене на бюджета.

Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев предложиха субсидията да не надвишава 1.6 млн. лева годишно, но предложението беше отхвърлено.

Според Петър Славов от Реформаторския блок подобно ограничение е нужно, особено при въведеното задължително гласуване. "От една страна караме хората да гласуват, а от друга - няма таван на субсидията", коментира той.

Според него, ако има таван на субсидията, бюджетът може да спести до 20 милиона лева.

Той допълни, че с колегите му са подготвили и съотвените текстове в Закона за политическите партии, така че този таван да се заложи трайно, а да не трябва да се гласува от парламента всяка година.

"За" лимита бяха 30 депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, Атака и Български демократичен център.

"Против" гласуваха 39 народни представители, от ГЕРБ и БСП лява България, а 39 (от ГЕРБ и ДПС) се въздържаха от заемане на позиция.

Предложението на Министерския съвет и Комисията по бюджет и финанси, субсидията да остане 11 лева за глас, без да има таван, се прие със 71 гласа "за", 10 "против" и 21 "въздържал се".