София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Десетки коне умрели от студ в Осоговската планина

Собственикът им ги изоставил

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Близо 70 коне са били изоставени от собственика им в Осоговската планина, което е довело до смъртта на десетки от тях вследствие на студ и глад, показа „Нова телевизия“.
 
Животните са били изоставени от собственика им на произвола през последните няколко месеца. Конете са били блокирани от снега и не е имало с какво да се хранят. Оказа се, че принадлежат на  Петър Пищалов от Кюстендил.
 
Вчера природозащитници са провели спасителна акция. Открити са 30 все още живи животни, на които са успели да помогнат, но те са в изключително тежко състояние. Имало е и млади кончета, които са на около годинка.
 
„Никога не съм виждала такова нещо и съм меко казано потресена от това, което видях. Безпомощна кобила, която лежеше в снега с изкълвани очи беше просто ужасна картина”, разказва една от природозащитничките.
 
„И младите, и възрастните са много хърбави. Не са яли от отдавна. Нямат вода, храна и подслон. Буквално стоят в преспи сняг и няма накъде да мръднат”, разказа друга природозащитничка.
 
При вчерашната спасителна акция хората се изкачили на около 1800 метра височина, за да спасят конете. Животните не са имали сила да вървят, поради което храна им е оставена на място, за да оцелеят още няколко дни.
 
Собственикът на конете каза, че всяка есен ги събира, за да ги мести. „Аз лично ги вкарах конете в мястото за претоварване. Първият ден хората ми не бяха свършили работа. Втория ден не бяха свършили работа. През тези дни аз имах проверки и нямаше как. На третия ден, когато се качих конете ги няма.”, разказа собственикът им.
 
„Една част от конете прибрах. Имаше болни коне, такива с наранявания. Бяха се отделили и самотни коне. Самотните ги намерихме и прибрахме.”, каза той.
 
Бизнесменът твърди, че взима по програма около 140 евро на кон. Той заяви, че днес ще се качи с шейна и други хора на коне, за да види животните си.„Взел съм си с мене малко медикаменти и лекарства. И аз не съм ги виждал, не знам какво е. Плюс това те са моите животни. Трябва да съм си до моите животни.”,  обясни той.