Гледай
на живо

Стотици се прощават с дядо Добри

Днес в Байлово е поклонението пред живия светец

Стотици се прощават с дядо Добри Стотици хора се стекоха за последно сбогом с дядо Добри в храма, в родното му село Байлово. Днес вра... thumbnail text

Стотици хора се стекоха за последно сбогом с дядо Добри в храма, в родното му село Байлово. Днес вратите на църквата  „Свети Свети Кирил и Методий" остават отворени за всички, които искат да се простят с починалия. Утре ще бъде погребението му.

Дядо Добри почина вчера, на 103 години в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години. Новината бе потвърдена от кмета на Байлово Бойко Неделчев. Хората го наричаха го живия светец.

Живият светец е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

Дядо Добри се бе посветил изцяло на духовното. Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемаха от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество. Възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

През целия си живот, въпреки бедността в която живее, дядо Добри е дарил над 80 000 лева на храмовете.

През 2009 г. дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Дядо Добри не е бил официално удостояван с почетни обществени звания. Хора обаче, трогнати от дейността му са създали негова страница във Фейсбук. Предстои и заснемане на документален филм за светеца от Байлово.