София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Димитър Гамишев, ГЕРБ и Манол Генов, „БСП за България“ се отказват от имунитета си

Те дават съгласие за възбуждане на наказателното преследване срещу тях

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Със заявление от 20 юни 2017г. народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев и народният представител от „БСП за България” Манол Генов са информирали председателят на Народното събрание, че дават съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу тях, във връзка с постъпилото искане от главния прокурор за снемането на имунитета им.

Припомняме ви, че на 20 юни 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Димитър Гамишев и Манол Генов. Искането за Димитър Гамишев е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благоевград обвинителен акт срещу него в Окръжен съд – Благоевград. Димитър Гамишев е предаден на съд за това, че на 27 ноември 2014 г. в с. Копривлен, Благоевградска област, със собственото си моторно превозно, със скорост от около 68 км/час в участъка на пътя на излизане от с. Копривлен в посока към с. Парил, е нарушил правилата за движение по пътищата относно ограничението на скоростта, в следствие на което по непредпазливост е блъснал пресичащия пътното платно пешеходец. След избирането му за народен представител съдът е прекратил наказателното производство и го е изпратил на Софийски градски съд, тъй като се касае за престъпление от общ характер, извършено от лице с имунитет. 

От своя страна от ГЕРБ разпространиха позиция, в която се посочва, че Димитър Гамишев сам се отказва от имунитета си.  Относно Манол Генов, Сотир Цацаров също пожела снемане на имунитета му. По данни на прокуратурата периода 1 март 2017 г. – 30 март 2017 г. в град Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев, Генов е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в гр. Асеновград физически лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26.03.2017 г.  Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, умишлено го склонил да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото по чл.84, ал.1 и ал.2 от ЗКН съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот в гр. Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“. След искането на прокуратурата Манол Генов обяви, че е готов сам да се откаже от имунитета си на народен представител.