София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Динко: Вярвам в българското правосъдие, Хелзинкският комитет да го духа (ВИДЕО)

Героят от границата беше разпитан в полицията в Бургас

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

„Вярвам в българското правосъдие, Хелзинкският комитет да го духа“. Това каза Динко Вълев от Ямбол, който лови бежанци на границата ни със собственото си АТВ. Вълев беше привикан на разпит в бургаската полиция за показания относно случая от 14-и февруари, когато залови група сирийци, накара ги да легнат на земята и след това ги предаде на граничните власти. Малко след това от Българския хелзински комитет пуснаха сигнал до прокуратурата срещу него.

Днес Динко беше призован в полицията в Бургас. Насроченият разпит предизвика хора, които подкрепят действията му, да излязат пред сградата на Областната дирекция в морския град в негова защита.

С викове „Динко е герой“ и „Долу БХК“, протестиращите защитаваха словесно ловеца на бежанци. А самият той заяви: „Искат да ме стъпчат, Фандък на никой няма да пусна. Ако трябва всичко ще продам, без стотинка ще остана, но ще умра като достоен българин. Аз съм българин и вярвам в Бог”.

В сигнала на БХК се казва, че Динко Вълев е извършил няколко престъпления, сред които отвличане, саморазправа, нанасяне на телесни повреди и заплаха със смърт.

„Няма да съдя Българския хелзински комитет за подадения сигнал до Прокуратурата в Бургас“, каза по-късно в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Вълев. Той обаче определи предприетите от БХК действия като „малоумни“.