София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дипломати от КНДР вероятно ще наблюдават аутопсията на Ким Чен Нам

Според САЩ братът на Ким Чен Ун е убит от севернокорейските служби

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Севернокорейски дипломати вероятно ще наблюдават аутопсията на тялото на Ким Чен Нам, по-големият брат на лидера на КНДР Ким Чен Ун, срещу когото беше извършено покушение на летището в Малайзия в понеделник, съобщи агенция Ренхап.

По данни на агенцията, след нападението тялото на Ким Чен Нам е било транспортирано в болница в Куала-Лумпур за провеждането на аутопсия. На територията на болницата пристигнали няколко автомобила с дипломатически номера, принадлежащи на посолството на Северна Корея в Малайзия.

Агенцията не изключва, че севернокорейският посланик и други високопоставени дипломати трябва лично да наблюдават процедурата аутопсия. Полицията в Малайзия отказа да даде тялото на Ким Чен Нам без провеждането на аутопсия, която да установи причината за смъртта.

В понеделник на 13-и февруари, на летището в Малайзия беше извършено покушение срещу Ким Чен Нам. То беше извършено преди полета му към Макао, където живеят членовете на семейството му.

Според една от версиите, Ким Чен Нам е бил ранен с отровни игли, чрез които е инжектирано токсично вещество или чрез поставена памучна кърпа на лицето му, напоена с някаква отрова.

Следователите предполагат, че покушението срещу брата на севернокорейския лидер е извършено от две жени, които избягали от местопрестъплението с такси. Южнокорейското разследване подозира, че предполагаемите престъпници все още не са напуснали територията на Малайзия. Японски специалисти на свой ред заявиха, че е постъпила информация, според която извършителите на покушението може би вече са мъртви. САЩ са уверени, че Ким Чен Нам е бил убит от севернокорейските специални служби.