София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Директорката на Йоан заплаши със съд за клевети срещу нея

В писмо до медиите тя обяви, че не го е прикривала

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Директорката на частното училище „Езиков свят“, в което е учил задържаният за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, се закани със съд за клевети срещу нея. 
 
Василка Николова обяви в писмо до медиите, че нито тя, нито колегите й не са представени обективно пред обществото. Според нея лицата им са представени като пряко замесени в прикриване на престъплението, което Матев извърши през 2015 г. 
 
След като Йоан беше задържан за убийството на 16-годишния Георги, разследващите органи излязоха със становище, че част от съучениците и директорката са го разпознали на видеокадрите, разпространени от МВР, но не са съобщили в полицията. В медии се появи дори информацията, че Николова е забранила на съучениците да казват каквото и да било. Дори лично посъветвала Йоан да си извади бележка, че не е бил на училище във фаталния ден - 2 юни.
 
„Тежестта на извършеното престъпление и големият медиен интерес по никакъв начин не могат да оправдаят погазването на всички юридически и морални принципи по отношение на мен и моите колеги, които биваме представени пред българското общество като пряко замесени в прикриване на престъпното деяние”, заявява по този повод директорката в писмото си до медиите.