София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДО ДНИ СЕ РЕШАВА БЪДЕЩЕТО НА ГЪРЦИЯ

ОПОЗИЦИЯТА НА „СИРИЗА“: СТРАНАТА Е ПРЕД ФАЛИТ ДО ВЕЛИКДЕН

9 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съдбата на Гърция в Европейския съюз ще се реши до дни. Това стана ясно от публикация във в. „ Уолстрийт джърнъл“.
След два месеца на преговори и размисли от страна на гръцкия премиер Алексис Ципрас се разбра, че неговото искане за „празни чекове“ е било напразно, пише Саймън Никсън и подчерта, че целта на гръцката програма е не да гарантира жизнения стандарт на своите граждани, а да възстанови достъпа на Атина до пазарите.
Гърция не успя да си осигури бързо средства от спасителните фондове на еврозоната, които бяха поискани за избягване на подобна опасност от неплатежоспособност. Атина пожела отпускането на 1.2 млрд. евро от Европейския фонд, които по нейни думи е надплатила при трансфера на облигации за рекапитализация на банките в страната. От ответната страна обаче взеха решение, че държавата няма право на подобна финансова помощ, макар че и според тях трябва да бъде помислено за в бъдеще решаването на подобни казуси. Сред страните от съюза, които са били против отпускането на средствата, е била и Германия, въпреки срещата на канцлера Ангела Меркел с премиера на Гърция Алексис Ципрас. Припомняме, че през миналия месец финансовите министри на еврозоната удължиха срока на споразумението за оказване на помощ на Гърция. Тогава премиерът на страната пое ангажимента да представи пълен списък с реформи, които да направи с цел стабилизиране на финансовото състояние в страната. Засега обаче предприети мерки няма. Това очевидно не се нрави на Брюксел, които затегнаха каишката на Атина. Заплахата за изключване на Гърция от еврозоната, изглежда съвсем реална, след като Ципрас трябва да убеди държавите-членки, че ще осигури достъп до пазарите и по този начин ще постигне деблокиране на спасителни капитали. Времето за постигането на тези очаквания обаче е до 9 април, тъй като до тогава от „СИРИЗА“ трябва да върнат 420 млн. евро на МВФ – пари, които очевидно са непосилни за отделяне от държавния бюджет на Гърция. Ако тези облаци надвиснат върху държавата, ще последва поредица от катастрофални бедствия, сочат още експерти – коментатори от „Уолстрийт джърнъл“. По техни анализи гръцкото правителство ще се затрудни да изплаща заплати и пенсии, както и да погасява други задължения – по този начин ще настъпи абсолютен крах в икономиката на страната.
От опозицията на „СИРИЗА“ влязоха в остра конфронтация по повод на бъдещото финансово състояние в държава. По думи на партията „Нова демокрация“ Гърция е изправена пред фалит до Великден.