София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДОГОВОРИХА СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ В ДОНБАС

ОТ 1 СЕПТЕМВРИ ЩЕ СЕ ГАРАНТИРА СИГУРНОСТТА НА УЧИЛИЩАТА

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Страните от Контактната група за Украйна се договориха на среща в Минск за прекратяване на огъня към 1 септември, през първата седмица от новата учебна година.

Това съобщи специалният представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мартин Сайдик, цитиран от ТАСС и БТА.

След края на срещата Сайдик призова за предприемане на всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на училищата в района на разделителната линия между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти.

Работната подгрупа по сигурността ще продължи работа, тъй като днес не бе постигнато споразумение за изтегляне от фронта на оръжията с калибър под 100 милиметра, отбеляза той.

На последния кръг от преговорите в беларуската столица на 3 и 4 август, украинското правителство и проруските сепаратисти не успяха да постигнат споразумение за изтегляне от фронтовата линия на оръжията с калибър под 100 милиметра.

Мартин Сайдик съобщи още, че следващото заседание на Контактната група за Украйна в Минск ще се състои на 8 септември.