София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДОСТЪПЪТ ДО ИНФОРМАЦИЯ СТАНА МОДА

ОТ 15 Г. БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ИМАТ ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Запознати ли сме с правото си на обществена информация? Доколко го използваме? През последните 15 г. достъпът до информация стана мода, то се превърна в регламентирано право на всеки един от нас до теми и сфери, които преди това бяха табу. Това става благодарение на Закона за достъп до обществена информация, приет през 2000 г. Днес от Програмата, чието творение е той разказаха за успехите и трудностите през тези години на прехода.

На днешната дата през далечната 2000 г. Законът е публикуван и влиза в сила. През 2008 г. е подобрен, сега предстои въвеждането на нова директива на ЕС, като новият проектозакон чака първо четене в НС.
От програмата „Достъп до информация“ представиха важните моменти в развитието на това законодателство у нас и практиките по прилагането му. Те подчертаха, че Законът даде възможност граждани, журналисти, бизнес и НПС да упражнят своето право на достъп до обществена информация до органите на власт. Резултатите обобщиха така: институциите станаха по-открити и прозрачни, а гражданският натиск – по-силен.
От програмата отчетоха, че са допринесли за свободния достъп до регистъра на имуществото и доходите на висши държавни служители в интернет, като осветли морала на много публични фигури. Направи възможно печеленето на ключови дела, осигури достъпа до документите на бившата ДС, които послужиха за създаването на книгите на Хр. Христов „Убийте скитник“, „Двойният живот на агент Пикадили“ и др
Ръководителят на правния екип на Програмата за достъп до информация уточни пред медиите, че първият подобен закон е приет в Швеция през 1766 г., в България той става факт едва през 2000 г., но благодарение на него четем и стенограмите от правителствените заседания и имаме достъп до договорите за обществени поръчки, които са известни с корупционните си схеми. Кашъмов обобщи, че това са само част от успехите на програмата, а мисията е ясна – по-прозрачни институции и по-силен граждански контрол.