София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Държавата ще участва с миноритарен дял в проекта "Белене"

Седмия блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Имаме лицензирана площадка и отговорна държавническа позиция за "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на дванайсетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017"

“Инвестирали сме над 1,4 млрд. лева в площадката на проекта "Белене", като в края на миналата година платихме 1,176 млрд. лева по решението на арбитражното дело на "Атомстройекспорт" срещу НЕК, така че имаме лицензирана площадка и отговорната държавническа позиция изисква, когато е изразходван толкова голям ресурс на българските данъкоплатци, да помислим как той да бъде използван по най-добрия начин”, каза министър Петкова

По решение на Министерския съвет БЕХ е сключил договор с БАН за представяне на технико-икономически и правен анализ за оборудване на АЕЦ "Белене". Очаква се този анализ да бъде готов до септември,след което да бъде взето решение. “Очакваме и инвеститорски интерес”, заяви тя. Очаква се публична и прозрачна процедура и участие на държавата с миноритарен дял, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, за да се контролира процеса.

Министър Петкова заяви, че по отношение на седмия блок на АЕЦ "Козлодуй" процесът е спрян. Ако не се случи нищо оптимистично с процедурата по приватизацията на "Белене" не се изключва възможността да се мисли и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".