София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК иска от страната ни да промени разпоредбите си за ДДС

Стартират наказателна процедура

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за данъчно облагане за горива. Исканията към страната ни е да промени разпоредбите си относно ДДС, приложими за дружествата, търгуващи с горива, и за използването на активите на дружествата за нестопански цели.

Комисията смята, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на ЕС и със свободата на стопанска инициатива (член 16 от Хартата на основните права на ЕС).

Отделно от това България се приканва да промени правилата си за начисляване на дължимия ДДС в случаите когато стопански активи се използват за частни или нестопански цели и когато стопански активи се прехвърлят в друга държава членка.

Комисията изпрати официални уведомителни писма на България с искане да приведе разпоредбите си за данъка върху добавената стойност (ДДС) в съответствие с правото на ЕС. Комисията ще изпрати мотивирано становище на българските органи, ско до дваа месец въпросът не бъде решен.