София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елизабет II одобри законопроекта за напускането Великобритания от ЕС

27-и март е предполагаемата дата за стартиране на процедурата

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британската кралица Елизабет II одобри законопроекта за стартиране на процедурата, за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Документът встъпи в сила.

Сега британският премиер Тереза Мей има възможност да задейства член 50 от Лисабонския договор за изход от ЕС във всеки момент, но кога тя ще направи това, остава загадка.

Вероятно премиерът няма да бърза, отчитайки приключилите избори в Холандия и конференцията на Шотландската национална партия в краяв на седмицата. Процедурата по напускане ще започне да тече в последната седмица на март. Сред възможните дати най-вероятната е 27-и март.

Преговорите с Евросъюза за условията по напускане на Великобритания от Европейския съюз ще се проточат две години. Обединеното кралство може да напусне Съюза през пролетта на 2019 година.

Преди дни долната камара отхвърли две предложения на Камарата на лордовете, едно от които правителството да публикува предложения за гарантиране на правата на европейските граждани преди механизмът по напускането от ЕС да бъде активиран.

Министърът на въпросите, свързани с напускането Дейвид Дейвис заяви, че Великобритания ще постигне „гладко“ споразумение със страните членки на ЕС относно единия милион британци живеещи в тях и 3,2-та милиона европейски граждани живеещи във Великобритания.