Гледай
на живо

Еньовден е

Празнуваме лечебната сила на билките

На 24 юни отбелязваме един от най-мистичните и изпълнен с добри поверия и магии  празник- Еньовден.
 
Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. 
 
Вярва се още, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
 
Според едно от известните поверия на Еньовден жените (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който е поръчал „краденето“. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова "открадване", срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери „житомамницата“ вече „обрана“.
 
Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име".
 
От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.
 
С билките, набрани на Еньовден, според народните вярвания, се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.
 
На днешния ден празнуват и хората с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.
 
На същата дата православната църква чества и рождението на Св. Йоан Кръстител, като  често обредите и традициите на двата празника се преплитат.