София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕП призова за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Предложението е на двете най-големи парламентарни групи

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателите на двете най-големи групи в Европейския парламент - на ЕНП и на социалистите - призоваха Европейският съюз да замрази преговорите за присъединяване на Турция заради масовите арести в страната след опита за преврат.

Евродепутатите се опасяват, че Турция нарушава човешките права, а това е несъвместимо с европейските ценности. Вратата за преговори обаче остава отворена. Парламентът ще гласува резолюция в четвъртък, но евродепутатът Андрей Ковачев - член на комисията по външни работи - уточни, че Турция остава стратегически партньор за България.

По отношение на Турция трябва да направим важно разграничение по отношение на двете важни неща - Турция е стратегически партньор за ЕС и за България по отношение на кризата с мигрантите.

Присъединителният процес към Европейския съюз е тема, която е свързана с върховенството на закона, със спазването на човешките права, със свободата на медиите. Заради това Европейският парламент ще гласува временно да се замрази преговорният процес с Турция, докато тези проблеми в Турция не бъдат решени. Стратегическото сътрудничество по отношение на споразумението за мигрантите трябва да продължи и Европейският съюз и Турция са заинтересовани от това.