София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган и Тръмп подобряват сътрудничеството си в отбраната

Двамата лидери ще се срещнат в Брюксел

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Турция Реджеп Ердоган ще подобрят двустранното сътрудничество в отбраната и сигурността. Това се разбраха двамата държавни глави след разговор по телефона. Тръмп и Ердоган са на мнение, че трябва да се приложи настоящия план по северния сирийски град Манбидж.

На 11 и 12 юни двамата лидери ще се срещнат в Брюксел по време на срещата на високо равнище на НАТО.

Ердоган спечели първия тур на президентските избори в Турция с 52,5% от вота.Реджеп Ердоган ще продължи да управлява в Турция през следващите пет години. На практика Ердоган ще управлява различна Турция – страната вече ще има нова политическа система с по-големи правомощия на държавния глава заради конституционни поправки, одобрени на референдум миналата година. Президентът ще назначава вицепрезиденти, правителство (което няма да има премиер) и висши магистрати, ще може да издава укази и да обявява извънредно положение, както и да разпуска парламента на каквото основание пожелае, но с това автоматично ще свиква извънредни избори (които винаги ще са за президент и парламент едновременно).

Още преди изборите Ердоган заяви, че планира да поеме по-голям контрол над икономиката след вота. Както и че централната банка ще трябва да се съобразява с решенията му.