София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС е готов да обмисли нови санкции срещу Сирия

Съюзът е информиран за военните атаки срещу режима на Асад

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Европейският съюз е готов да обмисли нови санкции срещу сирийските власти поради използването на химическо оръжие. Това се посочва в изявлението на ръководителя на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, разпространена в събота в Брюксел.

"През юли 2017 г., а през март 2018 г. ЕС наложи допълнителни ограничителни мерки срещу висши сирийски служители и учени от развитието на тяхната роля и използване на химически оръжия и е винаги готов да обмисли налагането на допълнителни санкции, ако е необходимо", каза тя.

Могерини също така каза, че ЕС е бил информиран за нападенията от Съединените щати, Франция и Великобритания върху обекти в Сирия, предаде ТАСС.

"ЕС е бил информиран за въздушните удари, насочени от САЩ, Франция и Великобритания върху съоръжения за химическо оръжие в Сирия. Тези конкретни мерки са с единствената цел да се предотврати по-нататъшното използване на химическо оръжие от сирийския режим и химикали, за да убие собствения си народ", каза тя.

Според нея ЕС подкрепя всички усилия за предотвратяване на използването на химическо оръжие. "Това е дълбоко шокиращо, че международната общност все още се сблъсква с употреба на химическо оръжие, както е видно от мисията на ОЗХО“, коментира Могерини.

ЕС призовава всички страни, по-специално Русия и Иран, да използват своето влияние, за да предотвратят по-нататъшното използване на химическо оръжие, включително на сирийския режим. "ЕС потвърждава, че не може да има друго решение на сирийския конфликт, но политически ние имаме една обща цел -  да се предотврати ескалацията на насилието, което би могло да превърне кризата в Сирия в по-широк регионален конфликт с безброй последици за Близкия изток, както и за целия свят "- отбеляза Могерини.