София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Есента на българското недоволство

Жителите на близо 40 града в цялата старана излязоха на протест

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Масови протести в цялата страна  заради високите цени на горивата, гражданската отговорност и повишените данъците върху старите автомобили  затвориха главни пътни артерии. Шофьори от близо 40 града излязоха с колите си или пеша, за да изразят възмущението си от случващото се.
 
Първи още снощи по улиците излязоха жителите на Перник, които  блокираха за часове града с автомобилите си, образувайки  километрични задръствания.
 
Днес щафетата се предаваше от гард на град, като през целия ден хиляди хора от цяла България излизаха на улиците.
 
В Пловдив блокирани бяха централни булеварди, като към недоволството на протестиращите там се присъединиха и близо 100 автомобила от Пазарджик. В хода на протеста, освен споменатите вече искания, се появиха и други, а именно увеличаване на минимална работна заплата и пенсия, както и намаляване на цените на хранителните стоки.
 
Протести имаше и в Бургас, където към недоволството, вързано с поскъпването на горивата се присъединиха и искащите оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
 
В Благоевград хората блокираха международния път Е-79, като към недоволните в града се присъединиха  и граждани на Дупница.
 
Протестиращите от Стара Загора блокираха автомагистрала "Тракия" и пътя за Димитровград. Повече от час те крещяха "Оставка", като преди това извиха дълго хоро на самото шосе. Движението от Стара Загора за магистралата беше напълно затворено, което доведе до километрична опашки в четирите посоки от коли и тирове. 
 
Над 700 души участваха в протеста в Сливен, като автомобилите преминаха по всички централни булеварди на града.
 
Около 150 коли се включиха в шествието в Габрово и блокираха прохода Шипка. 
Повече от двеста автомобила, таксиметрови коли, мотори и над 400 души се включиха в протестно автошествие и в Търговище. Недоволните се бяха събрали на паркинг в местността “Борово око” и преди да започнат своето шествие по улиците на града изслушаха химна на България. 
 
Десетки коли се включиха в протеста и в Ботевград. Там беше  блокиран старият път на Витиня и затворен този при Врачеш, с което хората от Ботевград се присъединиха към недоволните от по-големите градове на България.
 
Във всички градове постепенно недоволството срещу високите цени на горивата постепенно преминаваше в искане на оставка на цялото правителство.