София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейски политици анализират медийната среда у нас

Бареков събра по темата над 120 души в Брюксел

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Фалшивите новини раждат корупция и корупцията ражда фалшиви новини.“ Тези думи на българския евродепутат Николай Бареков се превърнаха в основен мотив на провелата се в Брюксел конференция на тема „Корупцията и генезиса на фалшивите новини в България“

 

На нея над 120 български граждани, сред които европейски политици, професори, журналисти и студенти се включиха в обсъжданията.

 

По думите на Бареков  голяма част от медиите у нас са се превърнали в корупционен отряд. Като основен проблем той посочи наличието на “младо и неопитно” законодателство по тази тема и отбеляза, че всеки опит да се пише закон по темата среща корпоративен отпор. Политикът беше и категоричен, че освен предприетите законодателни мерки за осветляването финансирането на медиите, трябва да се работи в посока на “криминализация на фалшивите новини”.

 

Като гост-лектори участие в форума взеха зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки, британският политик и зам.-председател на ЕКР Джефри ван Орден, европейският икономист и зам.-председател на ЕКР проф. Ханс-Олаф Хенкел и собственикът на една от най-известните европейски медии – EU Reporter Колин Стивънс.

 

В дискусията се включиха и десетки общественици и авторитетни медии. Сред тях бяха Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружение „Съюз Произведено в България”, Димитър Чобанов, преподавател в Катедра „Финанси“ в УНСС и др.

Сред гостите пък беше и ръководството на телевизия „Евроком“.

 

Зам.-председателят на Европейския парламент Ричард Чернецки отбеляза, че това е един от най-важните семинари, провеждан в ЕП през последната година, тъй като фалшивите новини са едно от най-големите предизвикателства за гражданското общество и за демокрацията. „Това не е проблем само в Европа, но и в САЩ“, подчерта той. По думите му проблемът с фалшивите новини е свързан с икономически интереси и с влиянието на олигарсите. Като пример той посочи Джордж Сорос, който по думите му иска да променя политическата и икономическа реалност.

 

Зам.-председателят на ЕКР Джефри ван Орден смята, че няма необходимост от налагане на допълнителни ограничения на медиите. Британският политик е категоричен, че медиите сами трябва да налагат контрол върху себе си, а читателите сами да съумяват да разграничават истината от лъжата, четейки критично и аналитично.

 

Съдебната система и корупцията са основни пречки за развитието на България, посочи той. „Тези проблеми все още остават значими за страната ви, в последния доклад от ноември миналата година се подчертава, че корупцията държи високи нива“, подчерта Орден.

 

Фалшивите новини са в пряка връзка с корупцията, а това води след себе си и икономически интереси, смята европейският икономист и зам.-председател на ЕКР проф. Ханс-Олаф Хенкел. По думите му, поради тази причина има наличие на силно ограничаване на свободата на медиите. Проф. Хенкел разкри и, че немското правителство отказва да поеме отговорност по отношение на фалшивите новини. Според депутатите в Германия отговорността за фалшивите новини трябва да бъде на Гугъл и Фейсбук и те да дават становище фалшива или не е една новина, разказа немският евродепутат. 

 

Собственикът на Eu Reporter Колин Стивънс пък е убеден, че именно фалшивите новини са повлияли на Брекзит. Той се обърна към журналистите, присъстващите в залата, и заяви, че самите те трябва да поемат отговорност и инициатива в отсяването на истинските от фалшивите новини.

 

Поради засиления интерес и множеството заявки за изказвания по темата, на финал евродепутатът Николай Бареков обяви, че форматът ще продължи началото на лятото в Страсбург.