София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фалит на хиляди фирми след бездействието на държавата по случая КТБ

Загубите за икономиката на страната надхвърлят 2,8 млрд. лева

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Над 30% от малките и средни предприятия у нас са фалирали или са в несъстоятелност, техните служители са съкратени, а загубите за икономиката на страната надхвърлят 2,8 млрд. лева. Това са последиците от прикриването на виновните за фалита на Корпоративна търговска банка, според Вера Ахундова – председател на сдружението „Ние, гражданите“.

„За държавата е фатално унищожаването на малкия и средния бизнес, защото навсякъде по света големите предприятия не са толкова много, а те се обслужват от редица малки и средни фирми, които са гръбнакът на всяка икономика.“

Ахундова заяви, че държавните институции и партиите на статуквото, не само че са бездействали, но и умишлено са участвали в прикриването на истината за фалита на банката.

„Над 200 000 души са ощетени и ограбени от държавата, от политически решения, от неадекватното и умишлено, криминално поведение на българските институции.“

По думите на Вера Ахундова, по време на предишната предизборна кампания през 2014г., й е била предлагана помощ от всички политически сили, но след изборите всички са забравили за обещанията си.

„Темата КТБ е страшно удобна дъвка за всяка политическа партия, те я използват под път и над път. Поискали сега ревизия на синдиците, хубаво...но защо не го поискахте, докато бяхте на власт?“.

В края на интервюто си в предаването „С други думи“, Вера Ахундова сподели, че не е загубила надежда истината да се разкрие и виновните да бъдат наказани.